Anne sütü neye iyi gelir ve emzirmenin anneye faydaları nelerdir?

Bebekler açısından anne sütü büyük bir mucizedir ve ihtiyaç duydukları her besini ilk 6 aylık sürede tek başına sağlamaktadır. Doğum sonrası gelen ilk sarı süt ve annenin sütü bebek için büyük önem taşımaktadır. Bunun nedeni; anne sütü ve ilk sarı süt, bebeğin hastalıklara karşı korunmasında etkili olan ilk aşısı gibi olmasıdır.

Anne sütü nedir Kısaca faydaları

Yeni doğan bebeğin ilk 6 aylık sürede protein, demir, yağ ve vitamin gibi her türlü besin ihtiyacını karşılayan anne sütü, bebekleriniz için en ideal besin kaynağıdır. Anne sütü, içerdiği koruyucu maddeler ile bebeğin enfeksiyonlardan korunmasını sağlamaktadır. Anne sütündeki vitamin ve su zenginliği nedeniyle, çok sıcaklarda birle bebeğe su vermeye gerek kalmamaktadır. Bu özellikleri ile anne sütü, bebekler açısından hayati önemi olan bir besindir.

Bebeğin emzirilmesi, anne ve bebek arasındaki sevgi bağını da güçlendirmektedir. Bebeğin anne sütüyle beslenmesi sayesinde ishal ve solunum yolu enfeksiyonlarından korunmakta, diş ve çene gelişiminde büyük önem taşımaktadır. Bebekliklerinde anne sütüyle beslenmiş olan çocuklar alerji, astım ve çocuk diyabeti gibi hastalıklara daha dirençli olabilmektedirler. Anne sütündeki demir bebeklerde kansızlığın da görülmesini önlemektedir. Bunun yanı sıra anne sütü emen bebeklerde karın ağrısı, pişik ve kabızlık gibi sorunlar da minimum düzeyde görülür. En önemlileri olarak da bebeğin bedensel, ruhsal ve zeka gelişiminde sağladığı katkılardır.

Bebekler kaçıncı aya kadar anne sütü almalı?

Bebeklerin en ideal beslenme kaynağı olan anne sütü, sorunsuz olarak dünyaya gelen tüm bebeklerin ilk 6 aylık besin ihtiyaçlarını karşılayabilmektedir. Bebeklerin emzirilmesine ilk 6 aydan sonra, uygun olan ek gıdalar eşliğinde minimum 1 yıl süreyle devam edilmesi tavsiye edilir.

Emzirmenin anne için faydaları nelerdir?

Anne ile bebek arasında özel bir sevgi bağının kurulması anne sütü ile sağlanmaktadır. Doğumdan itibaren emzirmek, annenin doğum kanaması miktarını da düşürmektedir. Anne sağlığı açısından koruma sağlayan emzirme; göğüs kanseri, kemik erimesi, yumurtalık kanseri ve kansızlık riskini düşürmektedir. Emzirme sırasında annenin salgıladığı oksitosin mutluluk hormonudur. Annenin doğumdan önceki vücut görünümüne kavuşmasına katkı sağladığı gibi, kiloların verilmesine katkı sağlar ve rahmin toparlanmasında yardımcı olur.

Anne sütünü hangi besinler arttırır?

Günlük 10-12 bardak su içilmesi, anne sütünde artış yapar. Bazı bitkiler ve gıdalar da anne sütünü arttırıcı özelliğe sahiptir. Bunlardan ilki dere otgiller familyasından olan rezenedir. Bununla birlikte fesleğen, ısırgan otu ve biberiye de sütü arttırmaktadır.

Şimdi sıralayacağımız besinler, emzirme sürecinde annelere tavsiye edilen ve asırlardır kullanılan geleneksel olarak tüketilen gıdalardır.

  • Siyah susam: Kalsiyum açısından zengin olup, anne sütünü arttırdığı düşünülmektedir. İçeriğinde başkaca mineraller de bulunan susamı yemeklerde de kullanabilirsiniz.
  • Kimyon: Doğum sonrası annenin güçlenmesine katkı sağlayabilecek demir yönünden zengin olan kimyon, süt üretimini de teşvik ettiği düşünülmektedir.
  • Arpa: Pilav şeklinde tüketilirse laktasyonun artışını sağladığı varsayılmaktadır. Bunun herhangi bir bilimsel dayanağı olmasa da, emziren annelerin arsılardır tükettiği geleneksel bir gıdadır. Ayrıca arpa ve rezene karışımının sütün kalitesinde de fayda sağladığı düşünülür.
  • Fesleğen: Oldukça iyi bir K vitamini kaynağı olan fesleğen, sindirimi düzenlemeye ve sakinleştirici etkiye de sahiptir. Yemeklerde ya da çay olarak da faydalanılabilir.
  • Yeşil sebzeler: Çok iyi birer vitamin ve mineral kaynağı olan ıspanak, kuşkonmaz, yeşil fasulye ve pancar yaprağının annenin laktasyonunu arttırdığı düşünülmektedir. Ayrıca sindirime ve vücudun güçlenmesine de yardım eder.
  • Turuncu ve kırmızı sebzeler: İçeriğinde beta-karoten bulunan havuç, pancar, tatlı patates ve diğer tüm kırmızı ve turuncu sebzeler, anne sütünün kalitesini arttırmada faydalı olabilir.
  • Sarımsak: Kokusu yüzünden bebeğin sevmeyeceği düşünülse de, tam tersi bebeğin süt emmesini arttırmakta, annenin iştahını açmakta ve süt kalitesinin artması için gereken mineral ve vitaminleri de sağlayabilmektedir.
  • Yulaf: Emzirmekte olan anneler arasında oldukça revaçta olan yulaf, demir, kalsiyum ve besin lifi açısından oldukça zengindir. Emziren bir anneyseniz yulaf püresi tüketebilir, içine de besin değerinin yükselmesini sağlamak amacıyla süt, meyve, fındık veya baharat da koyabilirsiniz.
  • Yağlar: Susam yağı, zeytinyağı ve keten tohumu yağının emzirmeye faydası olduğu düşünülmektedir. Emziren annelerin bu yağları alması, onların enerjilerini de arttırmaktadır.

Anne sütü emmeyen bebeklerdeki problemler;

Anne sütü emmeyen bebeklerde bazı enfeksiyonlar sıkça görülür. Bunlar;

  • Anne sütü emen bebeklerde orta kulak iltihabı çok daha az görülmektedir.
  • Tip1 diyabet, obezite, çölyak, koroner kalp hastalıkları gibi bir takım kronik hastalıkların meydana gelme olasılığı, anne sütü almayanlara göre daha düşüktür.
  • Anne sütü bebeklerin bedensel, ruhsal ve zeka gelişiminde yardımcıdır. Eğer bebek anne sütü emmemişse ilgisizlik ve dikkat azlığı sendromu gibi problemler olabilmektedir.
  • Anne sütü emmeyen bebeklerde daha çok ağlama vardır.

Anne sütü emmeyen bebeklerin beslenmesi;

Anne sütü almayan bebeklere formül hazır mamalar ya da hayvan sütleri verilebilmektedir. Emmeyen bebeklerde normalde aldıkları mama veya sütler verilmeye devam edilmelidir. Bebeklerde yaşanan kusma ve ishal nedeniyle oluşan sıvı ve mineral kayıpları, ağız yoluyla verilen sıvılar, probiyotik içeren tozlarla giderilebilmektedir.

Bebeğin beslenmesinin yeterli olup olmadığı, bulunduğu aya uygun kiloda olmasıyla anlaşılabilir. Bundan dolayı bebeğin periyodik olarak sağlık kontrollerine götürülmesi gerekir.

Anne sütünün kaliteli olması için gerekli vitaminler;

Emziren annelerin huzurlu ve stressiz bir ortamda bulunmaları, beslenmesinin sağlıklı ve düzenli olmasının yanı sıra, annenin bebeği kabul etmesi de sütün artmasına katkı sağlamaktadır. Annenin sütünü arttıran en temel unsur, bebeğin anneyi emmesidir. Emziren annelerin protein, karbonhidrat, sebze ve meyve içerikli beslenmeyi tercih etmeleri, uykularını almaları, bolca bebeği emzirmeleri ve her gün en az 10-12 bardak su içmeleri, hem sütü arttırmakta hem de kaliteli olmasını sağlamaktadır.

Bebeğin her türlü ortamda emzirilmesi;

Hamilelik boyunca annelerin büyük bir heyecan ve özlemle beklediği bebeğe, annelerin verdiği en değerli hediye anne sütüdür. Anneler, bebeklerini gerektiği her an rahatça emzirebilmelidir. Bulunulan ortamdan uzaklaşmadan, strese girmeden gerçekleştirilen emzirme hem bebek hem de anne açısından faydalıdır. Annenin sosyal hayatın içinde olması ve temiz hava alması önem taşımaktadır. Bu durum bebek için de geçerlidir. Annenin mutluluğu demek bebeğin de mutluluğu demektir.

Bebeğin emzirilmesi, anne için çok özeldir ve bebeğin en temel ihtiyacıdır. Annenin sütü az ise korkmamalıdır ve sıklıkla emzirmeye devam edilmelidir. Çünkü emzirmeyi sürdürdüğü sürece sütün miktarında artış olacaktır. Annenin sosyalleşme konusunda çekingen davranmasına gerek yoktur. Bebeğin rahatça emzirilebilmesi için geliştirilen emzirme önlükleri, emziren annelerin kurtarıcısı olmaktadır. Emziren annelerin birçoğu halka açık alanlarda veya arkadaş toplantılarında bu emzirme önlükleri sayesinde bebeklerini rahatlıkla emzirebilmektedirler.

Kaynak: Bu yazı, memorial.com.tr/saglik-rehberleri/anne-sutu-ve-emzirmenin-faydalari/ kaynak alınarak özgün olarak oluşturulmuştur.

Leave a Reply