Ani ve hızlı kilo alıp verme nedenleri

Ani kilo alıp vermeler hormon bozukluğu işareti. Hızlı kilo alıp vermek tamamen hormonlarla alakalıdır. Hızlı şekilde kilo almak ve verememek tiroid hormonunun azlığında, kilo kaybetmekse zehirli guatrdan kaynaklı olmaktadır. Ayrıca pek çok hormon kaynaklı hastalık, hızlı kilo kaybına ve kilo alımına neden olur.

Tiroid hormonu az olduğunda metabolizma yavaşlar. Bu nedenle, hasta kilo almaya başlar. Buna hipotiroidi denilmektedir. Hızlı kilo kaybında, graves hastalığından şüphenelinir. Bu hastalarda TSH düşüktür. Fakat T3 ve T4 yüksek orandadır.

Böbrek üstü bezlerinden salgılanan hormonlar az olduğunda ve kortizol hormonu azlığında hızlı kilo kaybı oluşur. Kortizol hormonu fazlalığında hızlı kilo alımı oluşur. İnsülin direnci kilo almaya neden olabilir. Kan şekeri aşırı yüksek olan kişilerde, bazen hızlı kilo kayıpları oluşabilir. Bazı hormon hastalıklarında kilo alma uzun sürelerde yaşanmaktadır. Kilo kaybı kanser, depresyon, üzüntü, sıkıntı ve aşırı yorgunluk durumunda da ortaya çıkmaktadır.

Hipotiroidi nedir?

Troid bezinin az çalışması, tiroid hormonlarında azalmaya neden olmaktadır. Bu durum hipotiroidi olarak bilinir. Bu durumda tüm metabolizma yavaşlar. Metabolizma yavaşlamasının yanında depresyon, unutkanlık ve uykusuzluk da oluşur. Hamilelik döneminde oluşan tiroid yetmezliği bebeklerde zeka geriliğine yol açabilir. Tiroid yetmezliği kadınlarda daha sık görülür ve tedavisinin hemen yapılması gerekir. Çünkü kalp ve damar hastalıklarında artışa neden olabilir.

Hipotiroidi belirtileri;

Unutkanlık, bitkinlik, enerji azlığı ve konsantrasyon sorunları,

Sabahları kalkamama, gün içinde uyuma, üşüme ve terlemede azalma,

Kuru, soğuk ve kaşınan deri, sarı ve portakal cilt rengi,

Kolay kırılan tırnaklar, iştah kaybı, horlama, kas krampları ve eklemlerde ağrı,

Karıncalanma, kabızlık, gözaltı şişmesi, el ve ayaklarda, eklemlerde şişme,

Adet kanamasının fazla olması, adet döneminde ağrı ve kramplar,

Adetlerin kesilmesi ve az adet olma,

Depresyon, ses kalınlığı, işitmede azalma ve kalp hızında artış,

Kısırlık, kanda kolesterol yükselmesi, reflekslerde yavaşlık ve kekemelik ortaya çıkmaktadır.

Bu şikayetler, tüm hastalarda ortaya çıkabilir veya bazı hastalarda hiç biri olmayabilir. Bu nedenle mutlaka endokrinoloji uzmanına gidip, kan ve fizik muayene olunmalıdır.

Kilo kaybı yapan hipertiroidi nedir?

Tiroid bezinin çok çalışması ve çok salgı yapmasına hipertiroidi denilir. Halk arasında zehirli guatr ya da iç guatr olarak bilinen bu durum, hastanın hızlı kilo vermesine neden olur. Ellerde titreme, ağızda kuruma, çok yemek yenildiği halde kilo alamama, sinirli olma hali ve hızlı kilo verme başlıca belirtileridir.

Leave a Reply