Alzheimer hastalığı, nedir bunama, presenil demans belirtileri

alzheimer hastalığı

Alzheimer hastalığı, nedir bunama, presenil demans belirtileri ve tedavisi hakkında bilgi: Yaşlılıkla birlikte ortaya çıkan Alzheimer ilerleyici bir beyin hastalığıdır. İlk önce unutkanlıkla kendini göstermekte, zihinsel ve davranışsal bozukluklara sebep olmaktadır. Sebebi belli olmayan bir şekilde beynin bazı bölgelerinde protein birikir ve bunlar beynin haberleşme görevi gören sinir hücrelerine zarar verir. Kişide hafıza ve bilişsel fonksiyonlarda günlük yaşantılarını kısıtlayacak kadar kronik ve ilerleyicidir. Alzheimer hastalığı yaşla birlikte görülen özellikle 60 yaş üzerindeki kişilerde ortaya çıkan bir hastalıktır. 50 yaşın altındaki kişilerde ortaya çıkması çok enderdir.

Alzheimer’in belirtileri ve bulguları:

Alzheimer’in ilk görülen belirtisi çoğu zaman unutkanlıktır. Hastada yakın geçmiş zamana ait anıları hatırlayamama ve öğrenmede güçlük görülmektedir. Konuşmada bozukluk, kişileri tanımama, karar vermede zorluk ve yolunu kaybetme gibi durumlar da görülmektedir. Bu hastalarda davranış ve kişilik bozuklukları da görülebilmektedir. Hastalığın ilerlemesine bağlı olarak depresyon, hayaller görme, huzursuzluk, saldırganlık, uyku sorunları ve bilinçsizce dolaşma gibi problemler de olabilmektedir.

Alzheimer hastalığının tanısı:

Belirtileri görülen hastalarda radyolojik ve laboratuar tetkikleri neticesinde %90’lık bir doğruluk oranıyla teşhis konulabilmektedir. Bunamanın en sık görülen sebebi olan Alzheimer hastalığı, benzer belirtileri olan başka hastalıklarla da karıştırılabilir. Dolayısıyla, Alzheimer hastalığının farklı bunama sebeplerinde kesin bir şekilde ayırt edilmesi önemlidir. konusunda uzmanlaşmış nörologlar ve ruh hastalıkları uzmanları, bazı test ve beyin filmlerinin yanı sıra laboratuar incelemeleri ile hastalığa kesin tanı koyabilmektedirler.

Alzheimer hastalığının seyri:

Yavaş ilerleme gösteren fakat ilerledikçe yaşantıyı olumsuz etkileyen ve hastayı geri dönüşü olmayan bir şekilde bakıma muhtaç yapan bir hastalıktır. Üç evreye ayrılan hastalığın ilk evresinde; Unutkanlık, bildiği yerleri tanımama, kelime bulmakta zorlanma, günlük yaptığı iş ve hobilerine karşı ilgisizlik görülür.

İkinci evrede; Hafıza kaybı iyice belirginleşir, yakınlarının adını unutur, yolunu bulamaz, konuşmada bozukluk olur, giyinme ve yıkanma gibi gereksinimlerini karşılayamaz.

Üçüncü evrede; Hasta artık aile üyelerini tanımaz, yemek yeme ve yürüme eylemlerini yapamaz duruma gelebilir, tuvaletini tutamaz ve önemli davranış bozuklukları görülür. Alzheimer hastalığı ilk belirtilerini verdiği andan itibaren 5-8 yıl içinde kişiyi yatağa mahkum ve bakıma muhtaç hale getirmektedir.

Alzheimer hastalığında tedavi:

Hastalığı tamamen yok edebilecek ve etkilerini ortadan kaldırabilecek bir tedavi maalesef bulunmamaktadır. Tedavisinde hastalığın ilerlemesini yavaşlatabilecek bazı yeni tedavi imkanları vardır. Beyinde bulunan sinir hücrelerindeki hasar nedeniyle azalan haberci maddenin (asetilkolin) dengelenmesine yardımcı olan kolinesteraz inhibitörleri kullanılabilmektedir. Bu, hastalığı tedavi etmez ancak hafıza kaybı ve farklı zihinsel bozuklukların hafiflemesine katkı sağlar. Bu sayede de günlük aktivitelerini daha uzun süre koruması sağlanabilmektedir.

Leave a Reply