Altıncı hastalık belirtileri ve tedavisi

altıncı hastalık belirtileri ve tedavisi

Altıncı hastalık ( Roseola ), daha çok bebek ve çocukları etkileyen pembe-kırmızı deri döküntüsü ve ateşle seyreden viral bir hastalıktır. 6 ay – 3 yaş altı çocuklarda kısa süreli ateş ve huysuzluk şeklinde belirtiler veren hastalık, genellikle diş çıkarma belirtileri ile karıştırılmaktadır.

Bahar mevsiminde sıklıkla görülen altıncı hastalığa karşı hijyen kurallarına özen gösterilmesi gerekmektedir. Hastalığa yakalanan çocukların %95’i 3 yaş altındadır ve büyük kısmı ilk 9 aylık bebeklerde görülmektedir. İlk 6 aylık süreçte anne karnında göbek bağı yoluyla geçen antikorlar bebeği korur. Bu antikorlar ilk üç ayda %90 civarındayken altı aylığa yaklaştıkça %40’lara kadar düşmektedir.

Altıncı hastalık belirtileri:

2-3 gün kadar süren 39,4 – 40,6 derece aralığında seyreden ani yüksek ateş ile başlayan, en fazla 7-8 gün süren bir hastalık olan altıncı hastalıkta, ani yüksek ateş birdenbire normale de dönebilmektedir. Çocuklarda yüksek ateşe bağlı olarak nöbetler olabilmektedir. Çocuğun boynunda lenf bezlerinde ve kulak arkasında şişlikler olabilmektedir. Çok az da olsa hepatit ve ensefalit de gelişebilmektedir.

Altıncı hastalık burun akması, gözlerde kızarıklık, sinirlilik, huzursuzluk, boğaz ağrısı ve iştahsızlık gibi belirtiler de verebilmektedir. Ateş düştüğü zaman ilk önce boyunda ve gövde de pembe kırmızı cilt döküntüleri başlamaktadır. Sonrasında da kollarda, bacaklarda ve yüzde döküntüler olur. Döküntülerin kabuğu hafifçe kaldırılsa bile altında yaralar oluşabilir. Genellikle kaşıntı yapmayan bu döküntüler birkaç saat ya da birkaç gün içinde kendiliğinden geçer. Altıncı hastalığın tüm belirtileri yaklaşık 7 gün içinde tamamen iyileşir. HHV-6 enfeksiyonlarının %70’lik büyük bir bölümünde yalnızca ateş vardır, döküntü yoktur.

Altıncı hastalığın tedavisi:

Bu hastalığın kendine özgü herhangi bir tedavi şekli yoktur ve genellikle de tedavi, gerektirmeyen bir hastalıktır. Altıncı hastalık bir virüs hastalığı olduğu için antibiyotik kullanımının bir faydası olmamaktadır. Yapılan tedavi sadece yüksek ateşin düşürülmesini sağlamayı amaçlamaktadır.

Yüksek ateşin düşürülmesinde ibuprofen, asetaminofen veya sünger banyosu kullanılır. Kullanılan ilaçların dozajı doktor tarafından belirlenmelidir. Hastanın reye sendromu riski ile karşı karşıya kalmaması için aspirin kesinlikle verilmemelidir. Hastaya bol su ya da sıvı takviyesi yapılmalıdır. Altıncı hastalıktaki deri döküntüleri tedavi gerektirmeden kendiliğinden en geç bir hafta içinde geçer.

Altıncı hastalık video 2

Leave a Reply