Alabaş otu nedir, yararları nelerdir?

alabaş otu nedir faydaları nelerdir

Alabaş otu nedir, yararları nelerdir? alabaş otunun zararı var mı? merak edilen soruları sizin için bira araya getirdik. Alabaş otu, vitamin ve mineral bakımından zengin, düşük kalorili olduğu için dengeli beslenmede ideal bir gıda olarak kabul edilmektedir. Eflatun ve açık yeşil renkteki yumrularının tüketildiği bir bitkidir. Yer lahanası ve kohlrabi adıylada bilinen bitkinin asıl menşei kesin olarak bilinmemektedir.

Alabaş otu, tohum çimlenmesinden sonra toprak üstünde gelişmekte, gövdesi şişkinleşerek tüketilen kısım olan yumruyu meydana getirmektedir. Brassica cinsindeki yumrusu diğer türlerde olduğu gibi toprak altında değil, toprak üstünde yetişip gelişmektedir. Yumru altında kazık kök, etrafında da çok sayıda saçak kök bulunmaktadır. Bitkinin yaprakları şişkinleşen gövdeden çıkmakta, uzun sapının ucunda yaprak ayası ile son bulmaktadır. Bitkinin yaprakları kara lahananın yapraklarına benzemektedir. Çiçekleri yumrunun üst bölümünde çıkmakta ve diğer lahana türleri ile benzer özellikler taşımaktadır.

Alabaş otunun tohumu şekil ve renk itibariyle karnabahar tohumu gibidir. Çeşidine ve yetişme şartlarına bağlı olarak yumrularının çapı 4-10 cm, ağırlıkları 300 -1000 gr arasında değişiklik göstermektedir. Görüntüsü ve tadı itibariyle de turp’a benzer. Daha çok Kuzey ve orta Amerika ile Kuzey Avrupa’da yetiştirilmekte olan Alabaş otu, ülkemizde başta Karadeniz ve Marmara bölgelerinde olmak üzere yeni yeni yetiştirilmeye başlanmıştır. Son dönemlerde sağlıklı beslenmede tercih edilen bir besin olma özelliğini taşımaktadır.

Alabaş otu, bol lifli bir yapıya sahip olup A, B1, B2, B3, B6 ve C vitaminleri bakımından çok zengin bir bitkidir. İçeriğinde bolca demir, selenyum, fosfor, sodyum, kalsiyum ve potasyum da bulunmaktadır. İhtiva ettiği bu özelliklerinin yanın da düşük kalorili ve az miktarda sodyum barındıran bir besindir. Haftada birkaç kez tüketenlerin Tiroit’e yakalanmamaları için, turp’ta olduğu gibi vücuttaki iyotu emmesi nedeniyle iyotlu tuz alması ya da Alabaş otu tüketim miktarını haftada bire düşürmesi tavsiye edilmektedir.

Alabaş otu ile birçok yemek yapılabilmektedir. Turp gibi olan yumru kısmı rendelenerek salatalara ve böreklere katılabilir, çiğ veya pişmiş olarak tüketilebilir. Alabaş otunun kereviz yemeği gibi sulu yemeği de yapılabilmektedir. Sebze çorbalarının tatlandırılmasında da kullanılan Alabaş otunun yaprakları, kara lahanada olduğu gibi sarma yapımında da kullanılabilir.

Alabaş otunun faydaları:

İçeriğindeki folik asit ve demir nedeniyle kansızlığa iyi gelir,

İçerdiği selenyum çocukların zeka gelişiminde faydalıdır,

Bronşit ve öksürük tedavisinde etkilidir,

Böbrek ve safra taşlarının düşürülmesinde etkilidir,

Romatizmaya iyi gelmektedir,

Antioksidan özelliği nedeniyle kanser, kalp hastalıkları, katarakt ve felç gibi riskleri düşürmektedir. Akciğer ve kalın bağırsak kanserine karşı etkilidir,

Annelerin sütünü çoğaltır,

Yüksek tansiyonu düşürmekte, tansiyonu dengelemektedir,

Astım ve nefes darlığına iyi gelir,

Sinir sistemi üzerinde olumlu etkisi vardır,

Lifli bir besin olduğu için uzun süre tokluk verir,

Düşük kalorisi sebebiyle diyet yapanlara önerilmektedir.

Leave a Reply