Akne (Sivilce) tedavisi ve çözüm yolları

Akne, (Sivilce) ciltte olan yağ tabakasının tıkanması ve enfekte olması ile oluşur. Özellikle ergenlikle birlikte hormonlarda olan değişimler, aknelere neden olabilmektedir. Sıklıkla gençlik döneminde ortaya çıksa da, akneler ilerleyen yaşlarda da ortaya çıkabilmektedir. Halk arasında ismi sivilce olan aknelerin, uzman hekimler tarafından tedavi edilmesi çok daha uygun olur.

Sivilce nasıl oluşur?

Akneler (sivilceler), ciltte olan yağ tabakasının tıkanması ile oluşur. Bu tıkanma, zamanla bakteriler tarafından enfekte edilirse akne büyür ve içi dolar. Sıklıkla yüz, boyun, göğüs, omuz ve kollarda ortaya çıksa da, vücudun diğer bölgelerinde de ortaya çıkabilmektedir. Genellikle ergenlik döneminde ortaya çıksa da, yetişkinlerde de akne oluşabilir. Akneler nedeniyle, kalıcı yüz lekelerinin ortaya çıkması da mümküdür.

Aknelerin oluşmasında, erkeklik hormonu olan androjen yükselmesi ile deride yağ bezlerinde artış meydana gelir. Bu durumda akneler oluşur. Bakteriler, zamanla tıkanan noktada çoğalmaya başlar ve bu sayede kızarık, şişmiş ve iltihaplı akneler oluşur.

Sivilce, beslenilen gıdalardan kaynaklanmaz. Bu nedenle, bazı gıdalara karşı yapılan diyet sivilce oluşumunun önüne geçmemektedir. Çikolata ve yağlı gıdaların akneye neden olduğu bir şehir efsanesidir.

Sivilcede yapılacak en önemli uygulama, cildi düzenli olarak temizlemektir. PH değeri 5,5 olan temizleyiciler kullanılmalıdır. Sivilcesi çok olan ciltlerde fondöten ve pudra kullanılması önerilmez. Saç spreyi ve jölelerin de kullanılırken yüze gelmemesi önerilmektedir.

Sivilce tedavisi:

Sivilce tedavisi, bu konuda uzman olan doktorlar tarafından yapılır. Tedavi başladıktan 2-3 ay sonra hemen iyileşme görülür. Tedaviye başlanmasının birinci ayında sivilceler artabilir. Tedavide, sivilcenin tipleri oluşturulur.

Hafif akne tedavisi:

Hafif olan sivilceler, uçsuz noktalar, kabarıklar ve siyah uçlu noktalar tedavi edilebilir. Bu durumda cilt temizlenmeli ve doktorun verdiği ürünler uygulanmalıdır.

Hafif olan aknelerin tedavisinde Benzoly peroxide, azelaic acid, antibiyotikler ve retinoidler kullanılabilmektedir.

Meyve asitleri ile tedavi-peeling:

Yarı kozmetik, yarı ilaç kabul edilen meyve asitleri, glikolik asit, laktik asit ve mandelik asit içermektedir. Krem ve jel şeklinde kullanılmaktadır. Sivilce tedavisinde, tedavi sonrası bakım amaçlı uygulanmaktadır. Meyve asitleri cildi soyar, gözenekleri temizler ve sivilceye engel olur. Doktor kontrolünde yapılan uygulamalarda, deriye asit solüsyonu sürülür ve 1-2 dakika sonra temizlenir. Bu uygulama 1-4 hafta süreyle tekrar edilir. Bu tedavi ile yeni sivilce çıkması engellenirken, ciltte izlerin oluşmasının da önüne geçilmiş olur.

Şiddetli akne tedavisi:

Sivilceler bazen kist ve nodül şekline dönebilir. İsotretinoin içeren ilaçlar ile yapılan tedavi, bu tür aknelerde çok etkilidir. Sadece bu ilaçlar kullanılırken, hastanın hamile olmaması gerekir. Bu ilaçlar burun ve dudaklarda kurumaya, kanda yağ seviyesinin artmasına neden olabilmektedir.

Leave a Reply