Akciğerde su toplaması neden olur, belirtileri nelerdir?

Akciğeri sarmalayan zarlar arasında meydana gelen sıvı birikmesine akciğerde su toplaması denmektedir. Bu durum, birçok hastalığa bağlı olarak oluşabilmektedir. Peki, akciğerde su toplaması neden olur? Hangi belirtiler görülür? Yazımızda bu sorulara cevap vermeye çalışacağız. İşte, detaylar;

Akciğerin etrafını saran iki tane plevra adı verilen zar bulunmaktadır. Bunlardan biri akciğeri tamamen saran iç zar, diğeri de karın ve göğüs duvarını saran dış zardır. İki zar birlikte kapalı bir boşluk meydana getirmektedir. Bu boşluğa da türlü sebeplerle sıvı birikmekte ve buna da akciğerde su toplaması adı verilmektedir. Bu boşluk, normal olarak sürtünmeyi önleyen 5-10 ml dolaylarında sıvı ihtiva etmektedir.

Akciğerde su birikmesinin tespit edilebilmesi için, bu boşlukta minimum 250-300 ml kadar sıvı toplanmış olmalıdır. Zarların arasındaki boşlukta biriken sıvı miktarı fazlaysa, sıvının toplandığı taraftaki akciğeri sıkıştırmakta, bununla birlikte diğer taraftaki akciğeri itmekte ve nefes darlığına yol açmaktadır.

Akciğerde su toplanmasının nedenleri;

Kalp yetmezliği; En sık görülen nedenlerin başında gelmektedir. Daha çok sağ akciğerde sıvı toplanmaktadır. Kişide nefes darlığı söz konusudur ve zaten kalp yetmezliği sorunu da kişide nefes darlığına yol açmaktadır. Akciğerde su toplanmasıyla birlikte, hastada nefes darlığı daha da şiddetli bir hal alarak sırt üstü yatamaz hale getirir. Biriken sıvı miktarı fazlaysa hastaya idrar söktürücü ilaçlar verilerek boşaltması sağlanabilir.

Akciğer tüberkülozu (verem); Tüberküloz ya da verem, bir sağlık problemi olarak halen devam etmektedir. Mycobacterium tuberculosis adlı verem mikrobu, akciğerde ve akciğer zarlarında iltihaba yol açar. İltihaplanan akciğer zarları birbirine sürttükçe de göğüs ağrısı yaşanır. Buna ateş, gece terlemesi, öksürük ve kırıklık da eşlik etmektedir. Zaman içinde akciğer zarlarının arasındaki boşlukta sıvı birikimi meydana gelir ve zarların birbiriyle sürtünmesi kesildiğinden göğüs ağrısı da hafifler. Tüberküloz (verem) tedavisi yapıldığında ise, zarlar arasında biriken sıvı da azalacaktır.

Zatürre; Bakterilerin yol açtığı zatürrede akciğerde su toplanması meydana gelebilir. Hem akciğerin hem de akciğer zarlarının enfeksiyonu yüzünden oldukça şiddetli göğüs ve sırt ağrısı yaşanabilmektedir. Bu duruma öksürük, ateş ve balgam gibi sorunlar da eşlik edebilir. Duruma uygun antibiyotikle tedavisi yapılır.

Kanserler; Akciğerde su toplanmasının diğer bir nedeni de kanserlerdir. Bazı kanser türlerinde akciğerde su toplanma sorunu yaşanabilmektedir. Buna yol açan kanserler şu şekildedir;

  • Meme kanseri,
  • Bronş kanseri,
  • Lenf kanseri,
  • Mezotelyoma Yani akciğer zarı kanseri ( Bu kanser türü asbestin yol açtığı bir kanserdir).

Kanser kaynaklı akciğerde sıvı toplanması varsa, hastalık nedeniyle hızlı şekilde tekrar sıvı birikimi olabilmektedir.

Pulmuner emboli; Bu, akciğer damarlarına pıhtı atmasıdır. Hastada nefes darlığı, çarpıntı, göğüs ve yan ağrısı görülebilir. Bu şikayetler, damarın büyüklüğüne bağlı olarak farklılık gösterebilmektedir. Acil tedavisinin yapılması gerekir.

Romatizmal hastalıklar;  Akciğerde su toplanması romatoid artrit, sistemik skleroz, lupus hastalığı ve poliarteritis nodosa gibi hastalıklarda da görülebilmektedir.

Akciğerde su toplanmasının diğer nedenleri;

Plörezi yani akciğer zarındaki iltihaplanma,

Nefrotik sendrom: Vücutta ödem ve böbrekten protein kaybı yaşanan bir sendromdur. Protein kaybından dolayı, damardaki sıvı damarın dışına çıkar. Akciğerde sıvı birikmesi ile birlikte vücutta da görülebilir.

Karaciğer sirozu,

Miksödem: Tiroit bezinin az çalışmasından dolayı, bütün vücudun su toplamasıdır. Şiddetli ödemlerde hem akciğerde hem de kalp zarlarının arasında sıvı birikimi yaşanabilir.

Pnömotoraks: Bu, akciğer sönmesi demektir. Kendiliğinden gelişebildiği gibi, darbe kaynaklı da oluşabilmektedir. Kişide keskin bir göğüs ağrısı ve nefes darlığı meydana getirir.

FMF yani ailevi Akdeniz ateşi: Akciğer zarlarının arasında biriken iltihabi bir sıvı vardır.

Pankreatit yani Pankreas iltihabı,

Özofagus rüptürü ( yemek borusu yırtığı),

Böbrek yetmezliği,

Hemotoraks: Akciğer zarları arasında kan toplanmasıdır. Şiddetli göğüs travmalarından sonra gelişmektedir.

Kemoterapi ilaçları,

Periton diyalizi,

Radyoterapi tedavisi,

Konstriktif perikardit,

Diyafram altı abseler, mide ve bağırsak delinmeleri ve karaciğer abseleri.

İltihaplı sıvının akciğerde birikmesi ampiyem olarak adlandırılmaktadır. Daha çok verem, bakteriyel zatürre ve akciğer absesinde yaşanmaktadır.

Akciğerde su toplanması belirtileri;

Zatürre ve akciğer damarlarındaki tıkanıktan kaynaklı sıvı birikmesi varsa, batan bir şekilde çok şiddetli göğüs ağrısı ve yan ağrısı yaşanır.

Akciğerdeki dış zarın diyaframı saran bölümünde iltihabi bir durum söz konusuysa, omuza kadar gelen bir ağrı vardır.

Hızlı nefes alıp verme ve yaşanan nefes darlığı,

Balgam ve öksürük,

Terleme, ateş ve halsizlik,

Karında şişlik ve mide ağrısı.

Akciğerde su toplanması ile ilgili belirtiler, sıvı birikmesinin sebebine ve sıvının miktarına bağlı değişiklik gösterebilmektedir. Şayet zatürre durumunda balgam, öksürük, ateş ve benzeri belirtiler varken, kalp yetmezliğinde nefes darlığı yaşanmaktadır.

Kaynak: Bu yazı, saglikbilgi.net/akcigerde-su-toplamasi/ kaynak alınarak özgün olarak oluşturulmuştur.

Leave a Reply