Akciğer kanserinin en önemli belirtileri

akciger-kanserinin-en-onemli-belirtileri

Akciğer kanseri son yıllarda en fazla görülen kanser türleri arasındadır. Akciğer kanserinin başlıca nedeni sigara tiryakiliğidir. Kalıtsal olarak da oluşabilen bu kanser türü hava kirliliği, kimyasal soluma gibi nedenlerle de oluşabilmektedir. Fakat hastalığın %90 nedeni sigara tiryakiliğidir.

Artan öksürük:

Sürekli ve giderek artan öksürük, akciğer kanserinin belirtilerindendir. Fakat pek çok hasta, bu öksürüğü başka nedenlere bağlayarak önemsemez. İnatçı ve uzun süren, etkisini arttıran öksürükte mutlaka doktora danışılmalıdır. Balgamda kan olması ve balgam renginin koyu olması ise bir diğer belirtidir.

Göğüs ağrısı:

Göğüs ağrısının pek çok nedeni olabilir. Fakat derin nefes aldığınızda, güldüğünüzde ve öksürdüğünüzde göğüs ağrınız artıyorsa hemen doktora danışmakta fayda vardır. Pek çok hasta, grip oldum bitki çayı alayım derken çok vakit kaybı yaşamaktadır.

Nefes darlığı:

Nefes darlığı ve hırıltılı solunum akciğer kanserinin başlıca belirtileri arasındadır. Pek çok hasta bu durumu ciddiye almamaktadır. Oysa hırıltılı solunum ve nefes darlığı ciddiye alınması gereken durumlardır.

İştahsızlık ve kilo kaybı:

Aktif sigara içiyorsanız ve iştahınız kesilirse hemen doktora danışmak gereklidir. Nedensiz kilo kayıpları da buna eşlik ederse mutlaka acil doktora gidilmelidir.

Ses kısıklığı ve yutma güçlüğü:

Ses kısıklığı ve yutma zorluğu çekiyorsanız hemen bir doktora gitmelisiniz. Hatta uzmanlar, grip nedeni ile bile ses kısıklığı olduğunda doktora gitmek gerektiğini savunuyor.

Halsizlik:

Çabuk yorulma, sürekli yorgun olma hali ve halsizlik ciddiye alınmalıdır. Fakat kansızlık, stres ve psikolojik sorunlar da halsizliğe neden olduğundan bu durum çok ciddiye alınmamaktadır. Halsizliğe solunum şikayetleri de eklenirse mutlaka acil olarak doktora gidilmelidir.

Parmaklarda çomaklaşma:

Parmaklarda çomaklaşma, el ve ayak parmaklarının uçlarında olan dokunun şişmesi ve yuvarlak hal almasına verilen isimdir. Akciğer kanserinde bu durum hızla ve ağrılı olur. Bu nedenle ağrılı bir şekilde çomaklaşma oluyorsa hemen doktora başvurun. Tedaviye başlandığında çomaklaşma kendiliğinden geçer.

Sırt, kürek kemiği ve omuz ağrısı:

Sırt ve omuz ağrıları genelde masa başı çalışanlarda sık görülür. Fakat akciğer kanserinde sırt ağrısı, omuz, kürek kemiği, kol, bacak ve beyinde sıçrama varsa baş ağrıları oluşur. Bu ağrılar, genelde kanserin yayılması ile oluşmaktadır. Boyun ve köprücük kemiğinde bezelerde şişme varsa akciğer kanseri hemen akla gelir. Bu nedenle, bu ağrılar önemsenmeli ve doktora gidilmelidir.

Sık tekrarlayan enfeksiyon:

Solunum yolu enfeksiyonlarının sıklıkla tekrarlanması ve iyileşmemesi akciğer kanserinin başlıca nedenlerindendir. Yaklaşık 15 yıl ve üzerinde sigara içen kişilere sigarayı bırakmasının üzerinden 10 yıl geçse bile yılda 1 kez tarama yapılması gereklidir. Unutulmaması gereken nokta erken tanı yapıldığında akciğer kanserinin %90 oranında iyileşebileceğidir.

Leave a Reply