Akciğer kanseri ve Sırt ağrısı ilişkisi

sırt ağrısı

Akciğer kanseri, akciğer dokularında hücrelerin kontrolsüz şekilde çoğalarak kitleler oluşturması ile ortaya çıkmaktadır. Bu kitleler zamanla çevre dokulara atlayabilir. Kitle büyümezse iyi huylu kabul edilir. Tehlikeli olan tümörler, kan ve lenf sistemi ile tüm vücuda yayılabilir. Yayılan akciğer kanserinin tedavisi çok zordur.

Akciğer kanserinin belirtileri nelerdir?

Akciğer kanserinin erken dönem belirtileri, omuz, kol, sırt ve göğüste ağrıdır. Bu ağrılar öksürükle birlikte artar. Öksürükle, akciğerde oluşan tümörler sinirlere baskı yapar ve ağrılar oluşur. Öksürürken, nefes alıp verirken omuz, sırt ve göğüs bölgesinde oluşan ağrılar, akciğer kanseri olanların yarısında görülür.

Kesilmeyen ve giderek artan öksürük, kalıcı göğüs, sırt, omuzda öksürük kaynaklı ağrı, kan tükürmek, kanlı balgam, nefes darlığı, hırıltı, boğuk ses, boyun ve yüzde şişlikler, iştahsızlık, kilo kaybı ve kansızlık, halsizlik, yorgunluk başlıca akciğer kanseri belirtileri olarak sayılabilir.

Akciğer kanseri neden sırt ağrısı yapar?

Akciğerlerde yayılan tümörler, öksürük gibi basınçlı bir hareketle sinirlere baskı yapabilir. Bu durumda sırt ağrıları oluşur. Ayrıca tümörler sinirlere uyguladıkları baskı ile sinirleri tahriş edebilir. Bu durumda da beyin sürekli olarak sırt ağrısı olarak algılayabilir. Sırt ağrısı, kanserin omurga kemiklerine sıçraması ile ortaya çıkabilir. Hemen hemen akciğer askerli hastaların yarısında sırt ağrıları oluşur.

Akciğer kanseri kaynaklı sırt ağrısı nasıl anlaşılır?

Akciğer kanseri kaynaklı sırt ağrısı, sırtın ortasında ve üst kısmında hissedilir. Fakat, bu sırt ağrısını, diğer sırt ağrılarından ayırmak çok zordur. Sürekli öksürme, kan öksürme, nefes darlığı, yorgunluk ve nedensiz kilo verme, derin nefes alındığında ağrının artması ile birlikte olduğunda akciğer kanseri kaynaklı olarak kabul edilir.

Akciğer kanseri dışında pek çok sebepten sırt ağrıları oluşabilir. Akciğer enfeksiyonunda, nefes alırken sırtta ağrı oluşabilir. İncinme ya da egzersiz kaynaklı sırt ağrıları oluşabilir. Bu durumda en doğrusu bir doktora gitmektir.

Akciğer kanserinde sırt ağrısı tedavisi

Akciğer kanseri kaynaklı oluşan sırt ağrısında özel bir tedavi uygulanmaz. Esas olan akciğer kanserinin tedavi edilmesidir. Tedavide, cerrahi, kemoterapi ve radyoterapi uygulamaları kullanılır. Kanserin tipi, hastalığın evresi ve hastanın genel sağlık durumuna göre tedavi planlanır. Hastaya uygulanan cerrahi uygulama ile, kanserli akciğer lobu alınır ve daha sonrasında kanserli hücrelerin temizlenmesi için radyoterapi ve kemoterapi uygulaması yapılır.

Leave a Reply