Ağrılı ve Sancılı adet dönemi – Pms (Premenstrüel sendrom)

Adet döneminin sancılı olması, pek çok kadın tarafından yaşanılan bir durumdur. Adet döneminde fiziksel ve psikolojik değişimler yaşanması normaldir. Fakat bazı kadınlarda şiddetli bulgular olmaktadır. Şiddetli kramp şeklinde ağrılar buna en iyi örnektir. Adet gören kadınların yaklaşık %10’unda, ağrıların şiddetli olması yaşanılan bir durumdur.  İşte, sancılı adet dönemi yani PMS hakkında bilgiler.

PMS yani sancılı adet belirtileri:

Karın bölgesinde şiddetli kramp olması, akne, uçuk ve herpes oluşumu,

Tatlı ve tuzluya düşkünlük, bel ağrısı, göğüste aşırı duyarlılık,

Hantallık hissi, kabızlık ya da ishal, seks isteğinde azalma, sık idrar yapma,

Baş dönmesi ve baygınlık, halsizlik, bulantı ve kusma, baş ağrısı, şişkinlik, 2-2,5 kilogram kadar kiloda artış olması başlıca belirtilerdir.

Ruhsal değişimler; saldırganlık, anksiyete, depresyon, duyarlılık, konsantrasyon güçlüğü, gerginlik, unutkanlık ve insanlardan uzak kalma isteği olarak sıralanır.

Adet sancısı nedir ve nasıl olur?

Adet sancısı ile PMS birbirinden farklıdır. Fakat PMS olmasa bile, şiddetli sancı çeken ya da PMS olup sancısız adet geçiren kadınlar vardır. Adet döngüsü içinde, rahim iç yapısı prostaglandin denilen bir hormon üretmeye başlar. Bu hormon üretimi sırasında, rahim sürekli kasılır bu da ağrıya neden olur. Bazı kadınlarda, hormon fazla salgılandığından çok daha fazla ağrı ve kramp oluşur. Adet ağrıları, alt karın, sırt ve uyluk bölgesinde orta ve şiddetli oluşabilir. İbuprofen, naproksen sodyum veya aspirin içeren ilaçlar bu sancıları hafifletir. Ilık bir küvete uzanmak da krampları hafifletmektedir.

PMS tedavisi nasıl yapılır?

Adet döneminin başlamasından 1 hafta kadar önce, tuz ve tuzlu besin alımı durdurulmalıdır. Bol su alınırsa şişkinlik ortadan kalkacaktır,

Haftada 3 defa yapılan aerobik egzersizi, yürüme, koşma, bisiklet ve yüzme ile krampların şiddeti azalır,

Reçetesiz ağrı kesiciler kullanılabilir,

Kaslarda gerginlik, kramplar ve sırt ağrısı durumunda ılık bir banyo almak, gergin kasları rahatlatmak için bitki çayı içmek ve masaj yaptırmak faydalı olacaktır,

Adet dönemi yaklaşırken alkol almayın,

Daha az yemek yiyin, öğün atlamayın,

Stresten uzak kalın, kendinize olumlu olun, yoga ve nefes tekniği öğrenin, başkaları ile konuşun ve durumunuzu anlatın,

Amerika’da yapılan bir araştırmada, günde 1.200 mg. kadar kalsiyum alan hastaların adet döneminde yaşadığı bulguların yarıya indiği ortaya çıkmıştır,

B6 ve B12 eksikliği kanda östrojen miktarını arttırmaktadır. Yüksek östrojen PMS’in oluşmasını sağlamaktadır.

Kafein azaltılmalıdır. Kafein eksikliği gerginlik ve göğüslerde aşırı duyarlılığın önüne geçmektedir.

Ne zaman doktora gidilmelidir?

Evde uyguladığınız tedavi yöntemleri işe yaramıyorsa ve kanama çok fazlaysa doktora gitmekte fayda vardır. Doktorunuz göğüs duyarlılığı ve krampları azaltmak için, non-steroid antienflamatuar ilaçlar, doğum kontrol ilacı ve anti-depresan verebilir. PMS’de bir tahlil yapılmaz, sadece hastanın sorunları dinlenerek tedavi planlanır.

Leave a Reply