Ağlarken vücudumuzda neler oluyor?

Ağlamak en insanı eylemlerden biridir. Çok üzgün olduğumuzda ya da duygusallaştığımızda ağlarız. Ağlamak bilindiğinin aksine aslında sağlımız için çok faydalıdır. Gözlerin nemlenmesini sağlamasının yanı sıra, depresyondan kurtulmak için ağlamak gerekir.

Ağladığımızda vücudumuzda neler oluyor?

Ağlamanın nedenlerini hiç merak ettiniz mi? Neden ağlamak yerine burnumuzu çekmiyoruz? Aslında ağlarken vücutta ilginç bir hareket dizisi oluşuyor. Yoğun ve üzüntülü bir duygu hissedildiğinde beyninize çeşitli sinyaller gitmeye başlıyor. Sizin için önemli birini kaybetmek, aileye yeni katılan bir bebek ile ilk defa karşılaşmak gibi duygular beyin tarafından alındığında, beyinde otonom sinir sisteminde olan amigdala isimli bez, hipotalamusa sinyal gönderir. Otonom sinir sistemi, vücudumuzun ısısının ayarlanması, açlık, susama ve ağlamanın kontrolünü sağlar.

Kalp hızla atmaya başlar. Otomatik sinir sistemi sempatik sinir sistemini artık harekete geçirmiştir. Bu nedenle, vücut hemen kendini savaş tepkilerine hazırlar. Artık bir tehlike vardır ve vücut buna hazırlık yaparak, çeşitli basit işlevleri yapmaz.  Boğazda olan ses telleri arasında boşluğun şişmesi ile boğazın dolgunlaşması başlar. Bunun başlıca nedeni, göz yaşının akciğerlere kaçmasına engel olmaktır. Özetle, boğaz şişerek bir bariyer oluşturur.

Tüm bunlardan sonra beyinde olan sinyal, gözyaşı bezlerine sinyaller de gönderir. Gözyaşı bezleri, gözün kemikli kenarında bulunur. Bu bezler yeterince uyarıldığında, hazneler çok hızlı bir şekilde dolmaya başlar. Gözyaşı çok fazla olduğunda burun boşluğundan da dışarıya akmaya başlar.

Tüm bunlara rağmen duyguların bizi neden ağlattığı ve beyinde bu kadar sinyali harekete neden geçirdiği henüz bilinmiyor. Pek çok psikolog bunun, insanlara bana yardım edin deme şekli olduğunu söylüyor. Fakat, ilginç olan diğer konu gözyaşının koruyucu bir mekanizma olduğudur. Gözyaşı, gözün üst tabakasını sarar ve gözü bulanıklaştırarak saldırgan olma ihtimalinizi düşürüyor.

Ağlamanın vücuda faydaları

Ağlama sayesinde vücutta olan kötü toksinler atılır. Hatta kortizol seviyesini arttıran stres hormonları da dışarıya atılır. Adrenokortikotropik hormonu ve protein prolaktin hormonları da dışarıya atılır.

Stres  ile başa çıkmanın en önemli yolu ağlamaktır. Ağlamamızın başlıca nedeni, vücutta salgılanan kortizol hormonudur. Ağladığınızda bu hormon salgılanır ve stresten uzaklaşılır. Ağladıkça kendinizi iyi hissetmenizin sebebi, beynin endorfin salınımı yapmasıdır.

Gözyaşı gözleri iyi koruyan bir maddedir. Gözü tamamen yıkar ve bakterileri dışarıya atar. Özetle ağlamak bazen çok faydalıdır. Bu nedenle kendinizi tutmayın.

Bu yazı hurriyet.com.tr kaynak alınarak özgün olarak derlenmiştir.

Leave a Reply