Ağız yarasına (AFT) ne iyi gelir?

Bildiğimiz adı aft adı verilen ağız yaraları, beyaz veya sarımsı renk olan bu doku bozukluğu bazen birden fazla ya da tek bir tane olabilir. Peki ağız yaralarına ne iyi gelir ve nasıl geçer işte detaylar. Sıklıkla kadınlarda görülse de, ağız içi yaralar çocuklar dahil herkes de olabilir. Genel olarak 1 hafta içinde iyileşirler ve yüzlerce nedeni olabilir. Sigara kullanma, ağız içini ısırma, vitamin eksikliği, demir eksikliği veya hormonsal olarak meydana gelebilir.

Ağız içi yaralarının nedenleri:

Demir eksikliği

Demir eksikliği yaşandığı zaman pek çok aksaklıklar meydana gelir. Konsantrasyon sorunları, saçlarda dökülmeler, uyku hali, sinirlilik, kilo alamama ve ağız içinde yaralar oluşur. kırmızı kan hücrelerinin, kas pigmentlerinin ve enzimlerin üretilmesi için demir gereklidir. Kırmızı pancar, böbrek, et, yumurta, balık, fındık, şeftali, badem, ciğer ve hurma içerisinde bol demir barındırır.

Beslenme

Bazı yiyecekler ağız içinde yaralar yapabilir. Bu durum bazı insanlarda geçerlidir. Gıda hassasiyeti ya da alerjisi olan veya asitli gıdalarda sıkıntı yaşayan insanlarda bu oluşabilir. Domates, fıstık, patlıcan, çikolata ve çilek bunlara örnek olan yiyeceklerdir.

Sigara

Sigara uzun süreçte ciddi zararlar verir. Kalp krizi, kangren, damar tıkanıklığı, kanser, solunum yolu hastalıkları, felç, beyin kanaması ve ağız içinde yaralar sayılabilir. Sigaranın zararları arasında ağız içinde yara olması en hafif olan tablodur.

İlaçlar

Bazı ağrı kesiciler ve aspirin gibi ilaçlar ağız içinde yaralara neden olabilir. Sürekli ilaç kullanan kişiler bunu kesinlikle doktorlarına bildirmesi gerekir. Bu durumda hastanın kullandığı ilaçlar değiştirilir.

Vitamin eksikliği

Ağız içinde yaralar, nefes darlığı ve sık hasta olma B12 vitamin eksikliğinin başlıca belirtisidir. Bu nedenle dışarıdan B12 vitamini takviyesi alınmalıdır. Bu vitamin hayvansal gıdalarda bulunur, sebzelerde bulunmaz.

Hormonlar

Hormonlarda ani değişimler ağız içinde yaralara neden olabilir. Adet döneminde veya menopozda hormonların hızlı değişimi ile özellikle kadınlarda ağız içi yaraları oluşur.

Stres

Stres vücutta çok büyük hasarlar yaratır. Hatta stres kaynaklı kanser bile olunabilir. Stresli bir hayatınız varsa ağız içinde yaralar oluşması normaldir.

Bazı hastalıklar

Chron ve çölyak hastalığının belirtisi ağız içi yaralarıdır. Bu yaralar, uzun süre iyileşmemektedir. Bu nedenle kesinlikle doktora gidilmelidir.

Fiziksel nedenler ve protez dişler

Yanağın iç kısmının yanlışlıkla ısırılması iç kısımda yaralara neden olur. Fazla sıcak ve soğuk yemek ve protez dişlerin yerine oturmaması ağız içinde yaralara neden olur.

Ağız içi yaraların tedavisi:

Ağız içinde olan yaralar yaklaşık 1 hafta içinde kendiliğinden düzelir. Bu süreden uzun süren yaralarda mutlaka doktora gidilmelidir.

Karbonatlı su ile gargara

Bir bardak suya 1 tatlı kaşığı karbonat koyulur ve karıştırılır. Ağız içi sık olarak bu su ile gargara yapılır. Karbonatlı su, ağız içinde olan yaraların hızlı iyileşmesini sağlar.

Ada çayı ile gargara

Ada çayını hazırlayıp soğuttuktan sonra gargara yapıldığında ağız içi yaralar hızlı iyileşir.

Meyan kökü ile gargara

Meyan kökünde olan glisiretinik asit ağız içindeki yaraları iyileştirir. Meyan kökü kaynatılır ve soğutularak gargara yapılır.

Ağız içi yaraları iyileşinceye kadar asitli yiyecekler yenilmemelidir. Kola ve gazoz gibi asitli içeceklerden uzak durun. Yemek ve içeceklerin çok soğuk ya da sıcak olmamasına dikkat edin. Ağız içi yaralarda Gly-oxide, Cankaid ve Ambesol kremler kullanılabilmektedir.

One Response

  1. Engin 25 Ocak 2018

Leave a Reply