Ağız kuruluğu neden olur?

Ağızda oluşan ve hissedilen kuruluğun birden çok nedeni olabilir, genellikle bir yanetkiye bağlı olarak kendini gösterse de uzun süreli hissedilen kuruluk mutlaka uzman bir hekim tarafından muayene edilmeli.  Tükürük salgısı, ağız sağlığı açısından çok gereklidir. Çünkü ağzın nemli kalmasını sağlar, besinlerin parçalanmasına ve yutkunmaya katkı sağlar. Ayrıca tükürük bir ağız temizleme aracıdır diyebiliriz. Dilin ve dişlerin temiz kalmasına yardım eder. Ağızda yeterli miktarda tükürük olmadığı zaman ağız kuruluğu olmaktadır. Bu durum tıpta kserostomi olarak adlandırılmaktadır. Yazımızda, ağız kuruluğu ile ilgili bilgiler vermeye çalışacağız. İşte, detaylar;

Ağız kuruluğu hastalık olarak adlandırılmaz. Bu durum genellikle bir ilacın yan etkisi veya bir hastalığın belirtisi şeklinde görülmektedir. Ağız kuruluğu tat almada değişikliğe, çiğneme ve yutma gibi işlevlerde bozukluklara yol açabilir. Konuşma zorluğu da yaşatabilen ağız kuruluğu, dişlerin çürüme riskini de arttırmaktadır. Yeterli miktarda tükürük salgısı üretilmediğinde, ağızdaki dokular zarar görebilmektedir.

Ağız kuruluğunuz eğer süreklilik arz etmeye başladıysa, tedavi edilmesinin zamanı gelmiş demektir. Öncelikle ağız kuruluğunun nedeninin anlaşılabilmesi, yapılacak tedavi için öneri almak, diş çürüklerine ya da diş eti hastalıklarına neden olup olmadığını anlamak amacıyla diş hekimi muayenesi yapılması gerekmektedir. Ağız kuruluğunun temelinde başka bir hastalığın yatabileceği düşünülüyorsa, bir dahiliye uzmanına da görünmekte yarar var.

Ağız kuruluğu sorunu, kişinin gündelik hayatını derinden etkileyecek kadar büyük bir sorun değildir. Kişi yemek yerken veya konuşurken biraz sıkıntı yaşayabilir. Ağız kuruluğu süreklilik gösteren kişilerde tükürük salgısı çok az olacağı için, zamanla ağız sağlığında bozulmalar da yaşanabilir. Kişide ağız kokusu, yutkunmada zorluk ve ağızdaki dokuların enfeksiyonlara karşı savunmasız kalması gibi sorunlar yaşanabilir. Ayrıca diş ve dişeti hastalıklarının gelişiminde de artış olabilir.

Çoğu zaman birçok kişinin ağzı kuruyabilir. Fakat bu ağız kuruluğunun kalıcı mı geçici mi olduğu, kuruluğun nedenine bağlı tespit edilebilir. Kronik ağız kuruluğu, daha çok ilaçların yan etkisi şeklinde görülmektedir. Bu ilaçların alınmaması ya da başka bir ilaçla değiştirilmesi soruna çözüm sağlayabilir. İlaç nedeniyle ağız kuruluğu yaşadığınızı düşünüyorsanız, doktorunuzla bunu paylaşmalı ve gerekirse değiştirilmesini sağlamalısınız.

Ağız kuruluğunun belirtileri:

Ağız kuruluğunun en önemli belirtisi, sorunun kendisiyle aynıdır yani ağız kuruluğu yaşanmasıdır. Bazı kişilerde tükürük salgısı yapışkan ve kalın bir hal alabilmekte, kişinin yutkunma ve konuşmasını zorlaştırabilmektedir. Bununla birlikte ağızda batma ve yanma hissi, bazı yiyeceklere karşı oluşan hassasiyet, ağız yaraları ve boğazın kuruması şeklinde şikayetler de görülebilmektedir.

Böyle şikayetleri olanların öncelikle ağız kuruluklarının devamlı olup olmadığını kontrol etmeleri, geçmiyorsa da doktora gitmeleri gerekir. Ağız kuruluğunuzun sebebi belliyse ve bu durumla yaşamanız gerekiyorsa, öncelikle dişlerin ve diş eti bakımına önem verilmeli, periyodik bir şekilde diş muayenesi yaptırılmalıdır.

Ağız kuruluğunun nedenleri:

Ağız kuruluğu meydana geldiyse, bunun nedeni tükürük bezlerinin yeterli tükürük salgılamamasıdır. Birçok kişi zaman içinde bu durumdan şikayetçi olabilirler, fakat kronik ağız kuruluğundan dolayı güçlük çeken kişiler de bulunmaktadır. Tükürük salgısının yeterli olmamasından dolayı, ağızda bakteri ve mikroplar hızla çoğalır ve istenmeyen ağız kokularına neden olabilir.

Susuz kalmak; Bireyin vücudu susuz kaldığı zaman, ağız da bu durumdan etkilenebilmekte ve ağız kuruluğu oluşabilmektedir. Her gün yeterli miktarda su içilmesi son derece önemli bir konudur. Vücudunuzun susuz kalması ishal, kusma ve aşırı terlemeye bağlıysa, sıvı alımına çok önem verilmeli ve hiçbir şekilde su içme ihmal edilmemelidir.

Ağızdan nefes alıp vermek; Sinüzit, burun eti ve alerji gibi nedenlerden dolayı burundan nefes alıp vermek güçleşir ve ağızdan nefes alınıp verilir. Geceleri ağzı açık uyumak durumunda kalan kişilerde ağız kuruluğu kaçınılmazdır.

Sigara içmek; Sigara içenlerde de ağız kuruluğu sıklıkla görülmektedir. Sigaranın içeriğindeki binlerce kimyasal ağızda yeterli tükürük salgılanmasını engelleyebilir.

İlaçlar; Ağrı kesici, kas gevşetici, alerji ve tansiyon ilaçları ile anti-depresan ilaçların bazıları ağızda kuruluk yapabilmektedir. Bu tür ilaçların içeriğindeki bazı kimyasallar tükürük bezlerini negatif yönde etkileyebilmekte ve yeterli salgılanmasını önlemektedir. Bu tür ilaçların haricinde radyasyon ve kemoterapi ilaçları da ağız kuruluğu yapabilir.

Stres; Sinir sistemiyle bağlantılı olan tükürük üretimi, stres yaşandığında ağız kuruluğu yapabilir. Kaygı, heyecan, panik veya depresyon gibi durumlarda yaşanabilen bir durumdur.

Sinir hasarı; Kişinin boyun veya baş bölgesinde yaşanan bir yaralanmadan dolayı sinir hasarı meydana geldiğinde, ameliyattan sonra ağız kuruluğu sorunu yaşanabilmektedir.

Hastalıklar; Birtakım hastalıklarda ağız kuruluğu şeklinde belirtiler olmaktadır. Bunlar diyabet, anemi, Alzheimer, kistik fibrozis ve sjögren sendromu gibi hastalıklardır.

Ağız kuruluğunun tedavisi:

Ağız kuruluğunun nedenine bağlı olarak tedavi şekli değişmektedir. Çok uzun seneler ağız kuruluğunun yaşlılıkla alakalı olduğu düşünülmüş, ancak günümüzde daha çok sürekli ilaç kullanımından kaynaklandığı bilinmektedir. Eğer ağız kuruluğuna kullandığınız ilaçların neden olduğunu düşünüyorsanız, doktorunuza danışmalı ve buna göre hareket etmelisiniz.

  • Sürekli olarak elinizin altında su bulundurun ve sık sık için,
  • Alkollü ve kafeinli içeceklerden uzak durmak da işe yarayacaktır. Alkol ve kafeinli içecekler sürekli idrara çıkmanızı sağlar ve sıvı kaybetmenize neden olur.
  • Ekşi aromalı pastil, şekerlemeler veya limon tükürük salgısının artmasına katkı sağlayacaktır. Bunu sağlama için şekersiz sakız da çiğneyebilirsiniz.
  • Doktorunuzun ya da dişçinizin tavsiye edeceği yapay tükürük tabletleri de alabilirsiniz. Bu ürünler sprey, jel veya pastil formunda da bulunmaktadır.

Leave a Reply