Ağız kokusu hangi hastalığın habercisi olabilir

ağız kokusu

Ağız kokusu fizyolojik ya da patolojik olarak ikiye ayrılır. Sabah kalktığınızda ağızda olan koku, dilin üzerinde bakterilerin çoğalması ile veya sindirim kanalında oluşan gazlar nedeni ile oluşur. Buna fizyolojik ağız kokusu denilir. Patolojik olan ağız kokusu ise, tedavi yapılması gereken ağız kokusudur. Altında yatan ciddi hastalıklar olabilir.

Fizyolojik ağız kokusunda, dişleri ve dilin alt kısmını fırçalamak kokuyu engeller. Beslenme sonrası olan ağız kokusu da normal kabul edilir. Çünkü, sarımsak gibi aromalı olan gıdalar ağız içinde kokuya neden olabilir. Bu tip kokularda tedavi uygulanmaz.

Patolojik ağız kokusunda, ağızda çürük diş, dişeti iltihapları, temizlenmeyen protezler ilk önce kontrol edilmelidir. Bu tarz ağız kokusunda, üst ve alt solunum yolu iltihapları, şeker hastalığı, karaciğer ve böbrek yetmezliği, metabolizma bozuklukları kaynaklı oluşabilir.

Ağız kokusu hangi hastalıkların habercisi olabilir?

Diş eti iltihapları, çürük diş, ağız yaraları, boğaz enfeksiyonu, solunum sistemi enfeksiyonları, sinüzit ve geniz akıntısı, diyabet, reflü, karaciğer ve böbrek hastalıkları, laktoz toleransı kaynaklı olabilir. En sık olarak diyabet ve karaciğer, böbrek ve mide hastalıklarında ağız kokusu oluşabilir. En kötü olan nokta ise bu hastalıkların ilerlediği durumlarda ağız kokusunun oluşmasıdır.

Hastanın ağız kokusunun şekli ile doktorlar bir karar verebilir. Örn. böbrek sorunu olanlarda idrar kokusu oluşabilir. Bu tip durumlarda, doktorlar sigara içme ve tütün çiğneme gibi alışkanlıkları sorar. Diş eti, ağız dokuları, tükürük bezleri incelendikten sonra nefes alma şekline bakılır. Bu tahliller sonrası hasta diyabet, böbrek, karaciğer, akciğer testlerini de yaptırarak ağız kokusunun nedeni ortaya çıkmaktadır.

Ağız kokusu nasıl engellenir?

Ağız kokusu altında yatan bir hastalık varsa tedavisinin yapılması ile engellenir. Günde 2 defa ağız içi ve dişleri fırçalamak, diş fırçasını yenilemek, dili de dişleri fırçalarken fırçalamak, diş ipi kullanmak, ağız gargarası kullanmak, şekersiz sakız çiğnemek, dişleri düzenli olarak kontrol ettirmek, sigarayı bırakmak, bol su içmek ve beslenmeye dikkat etmek ağız kokusunun önüne geçmenizi sağlar.

Leave a Reply