Aft nedir nasıl tedavi edilir

aft

Aft nedir tedavisi nasıl yapılır, ağız ve dudak yarası tedavisi hakkında bilgi. Aft (Ağız yarası), ağız içinde yanak ve dudak derisinde oluşan yaralara verilen isimdir. Aftlar, çok sık rastlanılan durumlardır. Soluk kırmızı renkte olan aftlar, en çok kadınlarda görülür. Bazen dilde, yanaklarda, diş etlerinde, yumuşak damakta da oluşabilir. İşte, aft nedenleri ve tedavisi;

Stres

Stres kaynaklı pek çok hastalık oluşur. Başta kanser olmak üzere, baş ağrıları hatta aftlar da stres kaynaklı oluşabilir. Kadınlarda adet dönemi öncesi, hormon değişimleri ve stres kaynaklı çok daha fazla görülür.

Yiyecekler

Turunçgiller gibi asitli meyveler, sirke, turşu, tuzlu ve baharatlı cipsler ağız içinde aşınma yaratarak, afta neden olabilir. Ağzında sürekli aft olan kişilere bu gıdalar önerilmez.

Bazı hastalıklar

Bağışıklık sistemi hastalıklarında (AIDS, Behçet vs.) ağız içinde tekrarlayan aftlar oluşabilir.

Travmalar

Sert ve asitli yiyecekler ile oluşan aşınmalar, sert diş fırçalama, dili ve dudağı ısırma, protez sorunları kaynaklı durumlar aft oluşumunu tetikler.

Diş macunu

Diş macunlarında temizlik yapması için bazı kimyasallar bulunur. Bu kimyasallar aşındırıcı özellik taşır. Çok fazla kullanıldıklarında tahriş ederek aft çıkmasına neden olurlar.

B12 ve demir eksikliği, sigara ve tütün çiğneme alışkanlığı aft oluşmasını sağlamaktadır.

Aft tedavisi nasıl yapılır?

Aft tedavisinde yaraların nedenine göre hareket etmek gereklidir. Bazen kullanılan ağız bakım ürünlerinin değiştirilmesi, tahriş eden gıdaların alınmaması sorunu kendiliğinden çözmektedir. 1 bardak su ile yapılan tuzlu solüsyonla ağız içini, çalkalamak, ağzı içi merhemler, nitrat uygulaması, antiseptik ağzı gargarası, ağrı kesiciler aftlara iyi gelmektedir.

Afttan kurtulmak için, ağız içini tahriş eden gıdalardan uzak durmak, stresten uzak durmak, içinde sülfat olmayan diş macunu kullanmak, yemek yerken konuşmamak, dişleri kontrol ettirmek, vitamin ve mineral eksikliğinde önlem almak gereklidir.

Leave a Reply