Adet kanı nereden gelir? Nasıl oluşur

adet kanı

Adet kanı nereden geliyor ve nasıl oluşuyor, bu sorunun cevabını yazımızda vermeye çalıştık, işte detaylar. Adet kanaması, bilindiğinin aksine yumurtalıklardan gelmez. Rahim içi tabakasından gelir.  Halk arasında kirli kan diye tabir edilen adet kanaması, aslında hijyeniktir.  Çünkü, adet görülmez ise burada gebelik başlayacaktır. Kirli kanın olduğu yerde gebelik oluşamaz. İşte, adet kanı ve nasıl oluştuğu hakkında detaylı bilgi?

Adet kanı nasıl oluşur ?

Rahim iç tabakası endometrium olarak adlanır. Adet dönemi öncesinde rahim iç tabakası östrojen hormonunun etkisi ile kalınlaşır. Beyinde bulunan hipofiz bezinden salgılanan LH hormonunun etkisi ile yumurtalıklarda folikül içinde olan yumurtalardan biri çatlar ve rahme salınır. Yumurtlama olduktan hemen sonra progesteron hormonu etkisi ile rahim iç tabakası parçalanmaya başlar. Yumurta döllenmediğinden progesteron hormonu azalmıştır ve 1-2 gün içinde rahim iç tabakası parçaları, kan ile döllenmeyen yumurta dışarıya atılır. Buna adet kanaması denilir. Adet kanamsından hemen sonra rahim içi tekrar kalınlaşmaya başlar. Böylece bu bir döngü olarak sürekli devam eder. Kadınlarda sadece emzirme ve gebelik döneminde bu döngü kendini tekrar etmez.

Adet kanı kirli midir?

Adet kanının kirli olduğu düşüncesi tamamen batıl bir inançtır. Adet kanı, rahim içinden gelen kandır. İçeriği rahim iç tabakası içermektedir. Her ay yumurtlayan kadının yumurtası döllenmediğinden oluşur. Bu kanama olmadığında hamilelik oluşur. bu nedenle, rahimin yapısının hijyeniği düşünüldüğünde adet kanı temiz bir kandır. Çünkü, kirli kanın olduğu yerde embriyo yaşayamaz ve gelişemez.

Adet kanaması ne kadar sürer?

Adet kanaması yaklaşık olarak 2-7 gün arasında olduğunda normal kabul edilir. 1 gün ve 7 günden fazla olan kanamalarda kesinlikle doktora gidilmelidir. Adet döneminde günde 3-5 pedden fazla ped değiştirme yapılıyorsa fazla kanama vardır. Günde 1 ped kullanmak normal kabul edilir. Önemli olan adetin en az 2 gün olmasıdır.

Leave a Reply