Adet düzensizliği hakkında detaylı bilgi

det düzensiliği

Adet düzensizliği hakkında detaylı araştırma. Kadınlarda her ay başlayan kanamalara adet kanaması denilir. Bir ay başında olan kanamanın 1. Gününden, diğer adetin 1. Gününe kadar geçen süreye adet dönemi denilir. Bu dönem yaklaşık olarak 21-35 gün arasında olmalıdır. Bu süreyi geçen veya az süre olan dönemleri yaşayan kadınlara adet düzensizliği teşhisi koyulur.

Adet kanamaları her ay yaklaşık olarak 35-40 ml. kadardır. Bu miktarın üzerinde olan kanamalara fazla kanama denilir. Kadınlarda fazla kanama, seyrek kanama, ara kanamalar olması adet düzensiliği kapsamındadır.

Normalden daha az adet görmeye oligomenore,

Normalden daha fazla adet görmeye poligomenore,

Adetlerin düzenli fakat fazla kanama olmasına menoraji,

Adetlerin düzensiz aralıklarda olmasına metroraji denilir.

Adet gecikmesi

Cinsel hayatı olan kadınlarda adet gecikmesinin başlıca nedeni gebeliktir. Adet gecikmeleri stres, yer değiştirme ve mevsim değişikliği ile oluşabilir. Bazen, o ay yumurtlamanın gecikmesi adet kanaması düzensizliği yaratabilir. Bazı kadınlar gebelikten korunmak amaçlı hormon iğneleri, hormon ilaçları kullanabilir. Bu ilaçlar da adet gecikmesi yaratabilir.

Ara kanamalar

Ara kanamalar hemen hemen her kadında bazen ortaya çıkabilir. Miyomlar, polipler, rahimde olan enfeksiyonlar ara kanamaya neden olabilir. Spiral kullanmak, doğum kontrol hapları, kola uygulanan doğum kontrol çubukları lekelenme veya ara kanama yapabilir.

Adetin fazla olması

Adetin fazla olmasının başlıca nedeni yumurtlama olmamadan olan adet olabilir. Spiral, kola uygulanan doğum kontrol çubukları, farkında olunmayan düşükler fazla kanamaya neden olabilir.

Adetin az olması

Yaşın ilerlemesi ile birlikte adet kanamsında azalma olması gayet normal kabul edilir. Doğum kontrol hapları adet kanamasını azaltır. Rahim içi yapışıklıklar ve ileri yapışıklıklar adet kanamasını kesebilir.

Sık adet görme

Sık adet görme, hormonal dengenin bozulması ile oluşur.

Adet düzensizliği bazen, vücutta kanı durduran pıhtılaşmada olan bozukluklar ile ortaya çıkabilir. Bu durum kesinlikle incelenmelidir. Adet düzensizliklerinde tedavi, genelde ana neden bulunarak yapılır. Miyomlar, polipler ve rahim içi yapışıklıklar bazen ameliyat ile temizlenebilir. Bu durumda hasta normal adet düzenine dönmektedir. Adet düzensizliği kesinlikle doktora gidilmesi gereken bir durumdur. Adet düzensizliğinin nedeni mutlaka bulunmalıdır. Bazı hastalarda kısırlığa kadar varan sorunlara neden olabilmektedir.

Leave a Reply