Açlık ve tokluk kan şekeri nasıl ölçülür

Diyabette kan şekeri ölçümü çok önemlidir. Hasta bu durumda aldığı ilacın doz ayarını yapabilir veya acil müdahale edebilir. Kanda şekeri ölçmek için parmak ucundan kan alınıp kullanılan cihazlar vardır. Son yıllardaysa, cilt altına yerleşen sensörlerle kan şekeri ölçümü otomatik yapılmaktadır. Cihaz, her 5 saniyede bir kan şekerini ölçer ve 10 dakikada bir defa kayıt yapar. Bu uygulamada 3 gün sonra cihaz çıkar ve kayıtlar incelenir.

Diyabet tedavisinde başarı için ne yapılmalıdır?

Diyabet tedavisinde insülin salgısı takviyesi yapılarak tedavi planlanır. Bunun yanı sıra doktorun verdiği diyete uyulmalıdır. Egzersizle birlikte bol sağlıklı besin yenildiğinde şeker hastalığı dengeye alınır. Kontrol altına alınmayan diyabet, organ hasarlarına neden olarak ciddi sorunlar yaratır. Genelde uzmanlar, hastalarına Gİ diyeti önerirler. Bu diyette kan şekerini yükseltmeyen gıdalar tercih edilir.

Evde şeker takibi nasıl olmalıdır?

Sağlıklı olan kan şekeri 70-100 mg/dl aralığında olmalıdır. Şekerli gıda alındığında en fazla 140 mg/dl olmalıdır. Bu değerler dengede tutulduğunda şeker hastalığı da kontrol altına alınmış olur. Bu sayede diyabetin hastaya vermiş olduğu tüm hasarlar engellenmiş olur. Kan şekerinin birden yükselmesi veya çok düşmesi durumunda hastalar kendi önlemlerini alabildiğinden, kesinlikle evde kan şekeri ölçümü yapılmalıdır. Evde takibi yapılacak olan kan şekeri, idrarda keton değeri, kilo ve kan basıncı değerleri şeker hastalığı için çok önemlidir.

Kan şekerini kontrol etmek için glukometre denilen şeker ölçüm cihazları vardır. Ölçüm yapılırken parmak ucu delinir ve bir miktar kan ölçüm çubuğuna sürülür. Bu şekilde cihaz, kanda şeker oranını hesaplar. Hastalar bu değerleri düzenli olarak deftere yazarlar.

Kan şekeri kaç olmalı kan şekeri değerleri ve diyabet testi

Kan şekeri ölçülürken dikkat edilecekler

Şeker ölçüm cihazı hakkında detaylı bilgiye sahip olmak gerekir. Bu nedenle doktorunuzdan ve hemşireden, eczacıdan cihazı nasıl kullanacağınız hakkında detaylı bilgi alınmalıdır. Yapılan kan ölçümleri, cihazın talimatlarına uygun olmalıdır.

Yapılan ölçümler mutlaka düzenli olarak deftere yazılmalıdır. Ölçüm yapıldıktan sonra yanına mutlaka açlık ve tokluk şekeri olup olmadığı, egzersiz yaptıktan veya yapmadan olduğu yazılmalıdır.

Cihaz çubuklarının sağlam olup olmadığı veya cihazın doğru ölçüm yapıp yapmadığı kontrol edilmelidir. Kullanılan kartuşlar bir seferliktir. Her seferinde yeni kartuş kullanılmalıdır.

Kan şekeri ne aralıkta ölçümlenmelidir?

Sabahları aç karna ve kahvaltı yaptıktan 2 saat sonra,

Öğle yemeğinden 2 saat sonra ve öncesi,

Akşam yemeği öncesi ve yemekten 2 saat sonra kan şekeri ölçümü yapılmalıdır. Kan şekeri çok yüksek olan kişilerde bu düzende ölçüm yapılır. Kan şekeri kontrol altına alındıktan sonra, haftada 1 gün kademeli olarak kan şekeri ölçümü yapılır.

Burada önemli olan şey, aslında doktorun verdiği aralıklarla kan şekeri ölçümü yapmaktır. Çünkü her şeker hastasının farklı kan şekeri değeri vardır.

Kan şekeri hangi sıklıkta ve ne zaman ölçülür, kan şekeri kaç saat arayla ölçülmeli.

İdrarda keton ölçümü:

İdrarda keton nedir: Keton idrarla atılan bir kimyasaldır. Diyabet düzensiz olduğunda keton değeri yükselir. İdrarda keton ölçümü, kusma, bulantı ve karın ağrısı, kan şekerinin 240 mg/dl üzerinde olması, stres ve akut hastalıklarda yapılmalıdır. Keton çubukları bir süre idrara tutulur ve renk değişimleri işle keton oranı ölçülmüş olur.

Kan şekerini düşürmek için neler yapılmalı?

2 Comments

  1. Mehmet Ali Çelik 10 Nisan 2018
  2. Mehmet Ali Çelik 10 Nisan 2018

Leave a Reply