Açlığa dayanıksızlık ve kilo almak gizli şeker belirtisi

Açlığa dayanıksızlık ve kilo almak gizli şeker belirtisi

Sık acıkan ve açlık krizi yaşayan, hızlı kilo alan insanlarda gizli şeker tanısı koyulur. Bu durumda olan insanlara bu nedenle endokrin uzmanına gitmesi önerilir. Aslında gizli şeker, insülin hormonunda olan bir bozukluktur. Yemek yedikçe hızlı salgı yaparak, kan şekerini normalin altına indirir. Bu durumda acıkma atakları ortaya çıkar. Önlem alınmazsa hızlı kilo alınarak, diyabet hastalığı ortaya çıkar.

Acıkma atakları ve insülin direnci:

İnsülin yüksekliği azaldıkça yağ kaybı hızlanır, enerji artar, yaşlanma yavaşlar, kan basıncı azalır ve kolesterol düşer. İnsülin hormonunda olan bozukluk hızlı yaşlanma ve şeker hastası olmanızı sağlar. Bu nedenle glisemik endeksi düşük gıdalarla uyulan bir diyet uygulanmalı ve egzersiz yapılmalıdır.  Bunun için endokrin uzmanına başvurmak ve tedaviyi başlatmak gereklidir.

İnsülin hormonu, pankreasta bulunan beta hücreleri tarafından salgılanır. Kanda şeker artınca pankreastan insülin salgısı fazla olur. Daha sonra tekrar insülin salınır ve bu yavaş bir salgıdır. Yediğimiz yiyecekler bağırsaklarda parçalanır ve emilerek kan yolu ile vücuda dağılır. Kan şekeri kas, karaciğer, yağ ve beyin gibi noktalara ulaştığında enerji sağlanmış olur. Kandaki şekerin bu hücrelere kadar gitmesi pankreastan salgılanan insülin hormonu ile olur. İnsülin hormonu yoksa şeker hücreye giremez ve kanda birikir. Bu sayede de şeker hastalığı ortaya çıkar.

Kilo almaya neden olan en önemli konu, yemek sonrası insülin hormonunun yüksek olmasıdır. Glisemik endeksi yüksek olan gıdalar kanda insülin hormonunun yüksek olmasına neden olmaktadır. Bu durumda sürekli acıkma atağı ve hızla kilo almaya neden olur. Kanda olan insülin fazlalığı kilo almanızı sağlar. Kanda insülinin azalması kilo vermenizi sağlar. İnsülin hormonunun yeterince düzenli olmamasına insülin direnci denilir. İnsülin direnci, kan şekerinin enerji olarak kullanılmasına engeldir.

İnsülin direnci kaslar ve karaciğer üzerinde etkili olmaktadır. Kandaki şeker, kaslar ve karaciğer tarafından alınır. Eğer, insülin direnci varsa kanda birikir ve kan şekeri yükselir. Yağ dokusundan yağların çözülmesine engel olur. Bu durumda hızla kilo alma ve göbek kısmından yağlanma oluşur.

Yüksek insülin belirtileri nelerdir?

Sık acıkma atakları ve şekerli gıda isteği,

Sabahları yorgun olma ve öğleden sonra bitkinlik,

Sabırsız ve öfkeli olmak,

Enerjisiz olma ve halsizlik,

Yemeklerden sonra uyku hali ve konsantrasyon sorunları,

Horlama ve uyku bozuklukları olarak sayılır.

Leave a Reply