40 yaşından sonra mutlaka yaptırılması gereken testler

Çoğu hastalıklar 40 yaş sonrasında ortaya çıkmaktadır. İşte bu nedenle uzmanlar, 40 yaş sonrası testler yapılmalıdır. Diyabet, tansiyon, kalp hastalıkları, akciğer, bağırsak ve meme kanseri için yapılacak olan testlerle erken tanı koyulabilir. Bu durumda, tedaviler çok daha başarılı olur.

Kan şekeri tahlili:

Diyabet, dünyanın en tehlikeli hastalıkları arasında kabul ediliyor. Son yıllarda hiçbir belirti vermeden başlayan diyabet yaşı, ilkokul çocuklarına kadar inmiş durumdadır. Özellikle 40 yaşından sonra, düzenli aralıklarla kan şekeri tahlili yapılmalıdır. Fazla kilolu olan ve ailede diyabet öyküsü olan 40 yaş üzeri kişilere 3 yılda 1 defa kan şekeri ölçümü yapılmalıdır.

Tansiyon:

45-55 yaş erkeklerde tansiyon sorunu 1.5 kat, kadınlarda ise 2 kat risk artışı vardır. Diyabet, obezite, sigara kullanımı ve birinci derece yakında tansiyon olması riski hızla arttırır. 40 yaş sonrasında yılda 1 defa tansiyon taraması gerekmektedir. Erken tanı koyulduğunda, ilaç tedavisi olmadan tedavi yapılabilir. Tansiyon sorunu felç, beyin kanaması ve kalp yetmezliğine vardığından kesinlikle kontrol altına alınmalıdır.

Kolesterol:

Kalp ve damar sağlığı açısından kolesterol tahlili çok önemlidir. Kalp hastalığı riski olan kişilere yaşam süresini uzatmak için, mutlaka 40 yaş sonrası kolesterol ölçümü yapılmalıdır.

Kalp hastalıkları:

Kalp hastalıkları riski, 40 yaş sonrası 10 kat kadar artmaktadır. Kalp hastalığı riskini engellemek için, yüksek kolesterol, diyabet, hipertansiyon hastaları ve sigara kullananların risk altında oldukları bilinmelidir. 40 yaş sonrası hastalara EKG, BT, talyum sintigrafisi ve anjiyografi mutlaka yapılmalıdır.

Kolonoskopi ve gaitada gizli kan:

Kalın bağırsak kanseri 40 yaş sonrası 3 kat, 50 yaş sonrası 10 kat artmaktadır. Kalın bağırsak kanserinde erken tanı hayat kurtarmaktadır. Bu nedenle, yılda 1 defa gaitada gizli kan ve 50 yaş sonrası kolonoskopi yapılması öneriliyor.

Akciğer kanseri:

Uzun dönem sigara içitiyseniz, 40 yaş sonrası akciğer kanseri riskiniz çok ciddi artmaktadır. Akciğer kanseri erken evrede bir belirti vermeyebilir. Yaklaşık 30 yıl sigara içicisi olduysanız toraks tomografisi yapılması önerilmektedir.

Meme kanseri:

Meme kanseri 40 yaş sonrası 1.5 kat, 50 yaş sonrası 2.5 kat artmaktadır. 40 yaş sonrası yılda 1 defa mamografi çekilmesi bu nedenle öneriliyor. Ailede meme kanseri olan kişiler hangi yaşta olursa olsun kontrole girmelidir.

Rahim ağzı kanseri:

Rahim ağzı kanseri, 40-50 yaşlarda 10 kat daha risk barındırır. Bu nedenle, 40 yaş üzerine jinekolojik muayene ve pap smear testi mutlaka yapılmalıdır.

Osteoporoz:

Kemiklerin zayıflaması ve kemik dokusunda olan bozulmalar osteoporozdur. Kemiklerde kayıp nedeni ile kırıklar ve hareket zayıflığı ortaya çıkar. Bu nedenle, 40 yaş sonrası mutlaka kemik yoğunluğu ölçümü yapılmalıdır.

Prostat:

Her erkek 50 yaş sonrasında mutlaka prostat muayenesi yaptırmalıdır.

Kaynak: milliyet.com.tr

Leave a Reply