20 yaş dişleri hakkında bilinmesi gereken herşey

20-yas-disleri-hakkinda-bilinmesi-gereken-hersey

20 yaş dişleri hakkında bilinmesi gereken her şey; 20 yaş dişleri çoğunlukla sorun yaratan dişlerdir. Bu dişler 3. Büyük azılardır ve 17-23 yaş aralığında çıkarlar. Bundan yaklaşık binlerce yıl önce bu dişler rahatlıkla ortaya çıkarken bugün beslenme alışkanlıklarının değişimi ile çene yapımız küçüldüğünden bu dişlerin çıkması sorun yaratıyor. Dişler çıkacak yer bulamadığından çekilmek zorunda kalıyor.

20 yaş dişleri, ağzımızın dört bir köşesinde yaklaşık 4 adet bulunmaktadır. Genelde kemik ve diş eti içerisinde gömülü ya da farklı yönlere doğru kayan şekilde olurlar. Bu nedenle hekimler çok daha fazla sorun olmasın diye bu dişleri çekmek isterler. Çenenin büyüklüğü, dişin ne yöne sürüklendiği 20 yaş dişlerinin başlıca sorunudur. Bazen hastalarda bir ağrı olmaz fakat bu sorun olmadığı anlamına gelmez.

20 yaş dişi nasıl çekilir?

20 yaş dişleri aslında 17 yaş içinde çekilmesi gereken dişlerdir. Bu yaş aralığında diş sert değildir ameliyat çok rahat yapılır ve iyileşmeleri de çok kolay olur. Öncelikle dişin durumu diş hekimi tarafından değerlendirilir. Röntgen yapılarak dişin durumuna bakılır. Dişin çekimi genelde diş muayenesinde yapılır fakat diş çene kemiğine yapışık ise bu durumda ameliyat bir hastane ortamında yapılmak istenilebilir.  Ameliyatın şekli tamamen dişin durumuna bağlıdır.

Ameliyat öncesi 8 saat bir şeyler yenilip içilmez. Bölge uyuşturulur diş ve eti uyuştuğunda doktor çekim işlemine başlar. Bu operasyonda dişi parçalara ayırmak veya kemiği kaldırmak gibi işlemler yapılabilir. Diş gömülüyse diş eti kesilir.

20 yaş dişi ameliyatı sonrası:

20 yaş dişi ameliyatı sonrası 2 gün istirahat önerilir. Ameliyat sonrası biraz ağrının olması normal kabul edilir. Bu süre zarfında doktorun verdiği ağrı kesici ve antibiyotik düzenli kullanılmalıdır. Ağız içi yaralar hızlı iyileşir. Vücudunuz o bölgeye bol miktarda kan yollar. Kan o bölgede bir süre sonra pıhtı oluşturur ve bölgeyi tamir eder.

Çekim sonrası bölgeye bir tampon yerleştirilir. Bu tampon yaranın kapanması için 45-60 dakika kadar orda kalması gerekir.

Çekim sonrasında 2 saat kadar bir şey yenilmez ve içilmez. Yara tam iyileşinceye kadar, sıcak ve soğuk yenilmemelidir. Yumuşak gıdalar tercih edilmelidir.

Çekim sonrası yaklaşık 3 gün sigara içilmemelidir. Bu yara iyileşmesini engellemektedir.

Leave a Reply